dr. Czett Szabolcs személyes oldala
default-logo

Tisztelt Olvasó!

CzettSzabolcs2Minden elemzés, amelynek a labdarúgás a témája, abban egységes, hogy a labdarúgás nagy üzlet. Ez valóban jól hangzik, de nagyon ritkán fordul elő, hogy mélységében meg akarják érteni a labdarúgás üzlethez való viszonyát. Éppen ezért az ezzel kapcsolatos megállapítások többsége felszínes.

A labdarúgást, annak szakmai és gazdasági alapjait, helyzetét több tényező határozza meg. Ezek a tények kapcsolódnak egymáshoz, hatnak egymásra, és ha ezek a hatások optimálisak, akkor labdarúgásunk gazdaságilag megállhatja a helyét. Továbbgondolásra adhat alapot, hogy milyen módon lehetne továbbfejleszteni azért, hogy végül komoly gazdasági tényezővé válhasson.

Elemzéseimmel, esettanulmányaimmal szeretném felvillantani azt, hogy a labdarúgás közgazdaságilag és jogilag is milyen bonyolult.

Főbb témakörök:

 

Észrevételeket, hozzászólásokat szívesen látok.

 

dr. Czett Szabolcs

közgazdász, jogász

Elemzések

Tao-s nyilatkozatom

Ügynökök, politika, játékosedzők Így folynak el a sportba fektetett tao-milliárdok

Minden 9 forintról lemondtunk

Összeszedtük az összes tao-támogatást: hat éve minden kilencedik adóforintról lemond az állam – írta Jandó Zoltán.

Kúria: TAO = közpénz

A Kúria jogerősen is kimondta, hogy nyilvánosak azok a pénzek, amelyekkel a vállalkozások támogatják a sportegyesületeket – írja a hvg.hu.

Eltűnt TAO papírok

Kiderült, hogy közpénz a tao, de a minisztériumban hirtelen eltűntek az iratok – írja Jandó Zoltán.

Kézilabda Final Four: Bakony az én Párizsom

Egyöntetű állítások szerint a PSG a leggazdagabb kézilabdaklub a világon. Pedig dehogy. Íme a bizonyíték, hogy a Veszprém pénzügyileg veri a PSG-t.

NB. I-es csapatok mérlegei

Egymilliárd alatt már nem lehet labdába rúgni Magyarországon..

Az NB. I. gazdasági helyzete

A hétvégén indul a magyar labdarúgó NB I tavaszi idénye, a téli szünet végére egy összegzés maradt – az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) jelentése alapján.

TAO csúcs Felcsúton

112 alkalmazott fizetésére kértek támogatást a felcsúti utánpótlásközpontnál.

Fizetni kell nyáron az átigazolásért

Korábban részletesen írtunk arról, hogy az MLSZ új Nyilvántartási és Igazolási Szabályzatot fogadott el. Arról azonban keveset tudnak, hogy ezt már módosította is az MLSZ elnöksége.

Jogszabályok, szabályzatok

Nem kell adózni a hivatásos sportolóknak?

Nem elégszik meg a kormányoldal a versenysport adókedvezményeivel, a tao-pénzekkel való felpumpálásával.

Én is ezen a véleményen voltam

Megnyerte a Transparency International a pert, kötelező kiadni, honnan jöttek a tao-támogatások. Aki közpénzt használ fel, annak számolnia kell a nyilvánossággal – mondta ki a bíróság.

Mi módosult a sporttörvényben?

Az Országgyűlés 2016. november 8-án fogadta el a sportról szóló 2004. évi I. törvény (“Sporttörvény”) átfogó módosítását. A módosítások 2017. január 1-jével léptek hatályba.  

Módosul a sporttörvény

Milyen gyakorlati jelentőséggel bír a Sporttörvény átfogó módosítása?

Sportjogi előadás

A 2016. október 25-i MLSZ előadásom prezentációja elérhető a weboldalamon.

Titkos TAO pénzek

A Nemzetgazdasági Minisztérium hétfőn sürgősséggel terjesztette be az adótörvények módosítását, aminek lényege, hogy

Belebukott Rióba a MOB?

A MOB sikeres riói szereplésről beszélt. A nyolc arany önmagában nem is kevés, de a kormány, elsősorban Orbán Viktor miniszterelnök hiányolta a hatékonyságot. Szimbolikus, rögtön az alkotmánymódosítás után terjesztették a parlament elé.

MLSZ új szabályozások

Az elmúlt hetekben, hónapokban több külföldi NB I-es játékos is magyar állampolgárságot kapott.

TAO: jogszabály módosítás

A parlament T/9621 számon megszavazta a társasági adóról és osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény és a sportról szóló 2004. évi I. törvény módosítását.
12

Labdarúgás

TAO csalások felsőfokon

Gudra Tamás, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) gazdasági igazgatója rendkívül tanulságos, és helyenként meglepően őszinte nyilatkozatot adott a tao-program eredményeiről és jövőjéről az M4 Sport Sportreggeli című műsorának csütörtöki adásában.

Igazunk lett: megbukott az Integrált Futball Alkalmazás

2 évvel ezelőtt az MLSZ főtitkárának és operatív igazgatójának leírtam, hogy ahogy az MLSZ szeretné nem vitelezhető ki az Integrált Futball Alkalmazás.

IFA: Integrált Futball Alkalmazás

Elvileg július 1-én indult a több tízmilliós MLSZ program az MLSZ Integrált Futball Alkalmazás.

Jön az MLSZ IFA!

Magyar Labdarúgó Szövetség , tájékoztatja az egyesületeket, hogy a MLSZ, az egyesületek által is használt informatikai rendszer „mlsz.info” működését 2016.június középén megszünteti, innentől Integrált Futball Alkalmazás – rövidítve IFA – néven egy új informatikai rendszer kerül...

Megújult a baranyaifoci.hu

A rangadó.hu lapcsoport aloldalaként megújult az általam készített baranyaifoci.hu oldal is.

MLSz kiterítette a lapokat

Az MLSZ elnöksége hétfői ülésén megtárgyalta a Nyíregyháza és a Pécs, az MLSZ Elnökségéhez benyújtott, a Másodfokú Licencadó Bizottság döntését kifogásoló törvényességi felülvizsgálati kérelmét és megállapította, hogy a Fellebbviteli Licencadó Bizottság május 26-i határozatai nem...

Mit hozhat a jövő?

Sokan gondolkodnak napok óta, hogy mit hoz a PMFC licenc ügye a pécsi labdarúgás számára. Az biztos, hogy az MLSZ véleményt nyilvánított arról, hogy Matyi Dezső nem kívánatos a magyar labdarúgásban.

Várható döntést hozott a licencadó testület

Magyar Labdarúgó Szövetség Fellebbviteli Licencadó Bizottsága 2015. május 26-i ülésén jogerős döntéseket hozott a 2015/16. évi klublicenc kérelmek kapcsán. A Bizottság a KTE Kft., a PMFC-Sport Kft., a Nyíregyháza Spartacus Football Club Kft. és az „Új Lombard” Kft. nemzeti első...

Megyünk vissza a szocializmusba

Dénes Ferenc szerint a magyar futball a veszteségfinanszírozásról szól, és az állami szerepvállalás még sokáig jelen lesz a sportban.